Secció Micològica
Museu Balear de Ciències Naturals

Inici/Ìndex d'espècies/Ficha bolet

Cyathus olla    Batsch : Pers.         


Sinònims : Cyathus anglicus Lloyd. / Nidularia campanulata Sibth.

Nom popular : nius Bal. niuet, trompeta Cat. trompeta Esp.

Sense interès culinari

Fotos

Foto: Juan Planas

Descripció : Cyathus olla és un fong gasteromicet, pertanyent a l'ordre dels nidularials, que creix en algunes zones de Mallorca, principalment en àrees de pinars arenosos i damunt restes mig enterrats de fusta, encara que també pot créixer damunt restes d'excrements. Presenta el esporòfor obert en forma de copa i en el seu interior hi ha les espores enmagatzemades dins d'uns petits sacs denominats peridíols, el que li dóna un curiós aspecte de niu. Aquest fong s'ha adaptat a dispersar les espores usant les gotes de pluja, la força de les quals, fan projectar els peridíols cap a fora.

Esporòfor : de 9 a 15 mm. d'altura i 7 a 13 mm. de diàmetre, quan és jove tapat amb una membrana; després, obert en forma de copa amb la base estreta i la part superior més ampla, amb els marges enrotllats cap a fora.

Cos fructífer : és tomentós i varia del gris al gris marronenc. La superfície interna del carpòfor és llisa, brillant, de color gris més o menys obscur segons els exemplars i inclou els peridíols, que són una mena de petits sacs, de 2 a 3 mm, en forma de llentia, brillants, de color gris més o menys negrós, que es troben amarrats a les parets per un filament i enmagatzemen les espores.

Espores : incloses dins els peridíols, són el·lipsoidals, de 9-12 x 7-9 micres. La disseminació de les espores es produeix gràcies a les gotes de pluja que cauen a l'interior del esporòfor i fan projectar els peridíols cap a fora.

Hàbitat : pinars arenosos, terrícola i sovint damunt restes de troncs.

Possible confusió : es pot confondre amb Cyathus striatus (Huds. : Pers.) Willd. que presenta estries longitudinals tant a la part interna com a l'externa. També es pot confondre amb Cyathus stercoreus (Schwein.) De Toni que creix damunt de palla i excrements i té unes espores molt més grosses de 20-30 micres.

Comestibilitat : sense valor culinari.