Secció Micològica
Museu Balear de Ciències Naturals

Inici/Ìndex d'espècies/Ficha bolet

Amanita pantherina    (De Cand. : Fr.) Krombh.         

Nom popular : Pixacà Bal.

Tòxic

Fotos

Foto: Juan Planas

Descripció : Amanita pantherina és un fong tòxic, que es troba freqüentment als alzinars de Mallorca i Menorca. La seva ingesta provoca la síndrome atropinica, que afecta de forma negativa el sistema nerviós humà i causa també problemes gastrointestinals. Els simptomes comencen com si fos una intoxicació alcoholica, eufòria, trastorns visuals, etc. Els símptomes acaben generalment amb un somni llarg de 10-15 hores on l'efectat generalment no es recorda de res.

Capell : de 5 a 12 cm. de diàmetre, primer globós, a continuació convex i finalment pla i estès, de color gris plom a gris terrós, amb el marge estriat, amb la cutícula lluenta i un tant viscosa en temps humit, coberta de múltiples esquames (restes del vel universal), blanques, piramidals, farinoses que freqüentment desapareixen amb l'edat, moltes vegades a causa de la pluja i el vent.

Himeni : cobrint la part inferior del capell, format per làmines juntes, desiguals, lliures, de color blanc i amb lamel·les.

Peu : de 6-12 x 0,5-1'5 cm., ple quan es jove, atenuat cap a la part superior, de color blanc.

Anell : Amb un anell membranós, primer estès i clivellat, de color blanc, poc persistent.

Volva : Amb una volva rodona, amb aspecte de bulb, separada en una mena d'anells concèntrics.

Carn : prima, humida, de color blanc, amb olor suau i gust dolcenc.

Espores : el·líptiques, blanques en massa i de 10 x 8 micres.

Hàbitat : tipica d'alzinars.

Possible confusió : es pot confondre amb Amanita vaginata (Bull. : Fr.) Lmk., ja què ambdues espècies tenen el color del capell molt semblant, sobretot quan A. pantherina perd les esquames de la cutícula després de les pluges, però es diferencien clarament pel tipus de volva i perquè A. vaginata no presenta anell al voltant del peu, ni esquames al capell. També es podria confondre amb Amanita rubescens Pers.: Fr., espècie que nomes hem trobat a Menorca i que presenta una volva diferent i coloracions vermelloses a les ferides.

Comestibilitat : espècie molt tòxica.