Secció Micològica
Museu Balear de Ciències Naturals

Inici/Ìndex d'espècies/Ficha bolet

Ganoderma lucidum    (Curtis : Fr.) P. Karst.         


Sinònims : Boletus lucidus Curtis / Ganoderma ostreatum Lázaro Ibiza / Polyporus lucidus (Curtis) Fr.

Nom popular : pipa Bal. pipa o paella Cat. pipa o paella Esp.

Sense interès culinari

Fotos

Foto: Juan Planas

Descripció : La pipa és un bolet afil·loforal que creix normalment damunt calcinals d'alzina i pot viure com a paràsit durant varis anys, a causa de la seva estructura externa coriàcia.

Capell : en forma de pipa, de fins a 15 cm. de diàmetre, amb la part superior formant capes concèntriques amb una coloració marronosa rogenca 'envernissada' més o menys fosca depenent de l'edat, de manera que els exemplars més vells són totalment marronosos rogencs. Si està en creixement el marge es completament blanc.

Himeni : format per tubs llargs, blanquinosos i color canyella amb l'edat, acabant en uns porus petits i atapeïts del mateix color.

Peu : lateral, irregular, cilíndric, cobert, com el capell, d'una capa marronosa rogenca 'envernissada'.

Carn : fibrosa, dura, de color beix groguenc que s'accentua amb l'edat.

Espores : ovoides, berrugoses, de 10-14 x 6-8,5 micres, esporada de color terrós.

Possible confusió : la seva confusió es difícil però es podria arribar a confondre amb espècies properes del gènere Ganoderma, però el peu llarg de Ganoderma lucidum i gairebé absent a les altres espècies en fan molt fàcil la seva identificació.

Comestibilitat : no és un bolet comestible ja que la seva carn és coriàcia però a la Xina i al Japó es comercialitza pols de pipa per a fer infusions. També és apreciada en aquests països per les seves importants i nombroses propietats medicinals, de manera que la cultiven i la comercialitzen també en forma d'injectables i comprimits, amb aquesta finalitat.