Secció Micològica
Museu Balear de Ciències Naturals

Inici/Ìndex d'espècies/Ficha bolet

Pleurotus eryngii    (DC.: Fr.) Gillet         


Sinònims : Pleurotus fuscus Battarra ex Bres.

Nom popular : gírgola de card, gírgola de camp, gírgola d'arena Bal. gírgola de panical, bolet d'espinacal Cat. seta de cardo Esp.

Comestible

Fotos

Foto: Guillem Mir

Descripció : La gírgola de card és un fong poc freqüent a les Balears. Creix parassitant els cards del gènere Eryngium. A les Illes concretament, parasita les espècies Eryngium campestre L. i més rarament Eryngium maritinum L., card típic de dunes. És un bolet excel·lent comestible ben conegut arreu de tota la zona de Castella i Aragó, a on es considera un dels bolets de millor qualitat gastronòmica.

Capell : de 4 a 10 cm. de diàmetre, primer convex, després més pla i deprimit al centre, irregular, amb el marge involut i sovint ondulat, amb la cutícula separable, gruixuda, un tant esquamosa i de color variable del beige clar al bru lleugerament rogenc.

Himeni : format per làmines decurrents, gruixudes, un poc separades, amb lamel·les i de color blanquinós a color crema.

Peu : central o excèntric, ple, fibrós, sovint corbat o atenuat cap a la base i de color semblant a les làmines.

Carn : tendra, compacta, blanca i de gust i aroma poc destacables.

Espores : el·líptiques, de 10-13 x 5-6 micres, esporada blanca.

Hàbitat : parasitant les arrels de Eryngium campestre i Eryngium maritimum.

Possible confusió : es pot confondre amb altres fongs del gènere Pleurotus, com Pleurotus eryngii var. ferulae (Lanzi) Sacc., igualment comestible, de mida bastant més grossa i que apareix parasitant les arrels de Ferula communis L. (canyaferla). També es podria confondre amb algunes espècies del genere Clitocybe, però l'hàbitat sobre cards en fa fàcil la identificació.

Comestibilitat : és un bolet considerat d'excel·lent qualitat gastronòmica. Presenta una carn compacta amb el gust un tant dolcenc que es pot aprofitar amb nombroses aplicacions culinàries com arrossos, fideus, aguiats de carn i aus, entre d'altres. Els exemplars que es troben a l'arena és convenient rebutjar-los perquè la gran quantitat d'arena acumulada fan que qualsevol preparació culinària quedi malmesa.