Secció Micològica
Museu Balear de Ciències Naturals

Inici/Ìndex d'espècies/Ficha bolet

Craterellus lutescens    (Pers.) Fr.         


Sinònims : Cantharellus lutescens (Pers. : Fr.) Fr.

Nom popular : picornell de càrritx, camagroc, picornell de pi Bal. camagroc, rossinyol de pi Cat. trompeta amarilla, rebozuelo Esp.

Comestible

Fotos

Foto: Guillem Mir

Descripció : El picornell de pi és un fong afil·loforal que creix associat als pins, encara que també el trobam en boscos mixtos. En aquests indrets és fàcil trobar-lo damunt molsa o, típicament davall el càrritx (Ampelodemos mauritanica (Poir.) Dur. et Schinz). Aquesta espècie, també citada a Menorca, es troba a pocs indrets de l'illa de Mallorca, però quan es troba és en grans quantitats.

Capell : forma quasi tubular al principi i, amb el temps, obert i infundibuliforme, de fins a 7 cm. de diàmetre, de color que va del terrós groguenc al gris marronós més o menys fosc, amb fons ataronjat, amb el marge prim i enrotllat.

Himeni : presenta una mena de venes sinuoses, més o menys marcades, a la part inferior del capell, de color taronjós groguenc.

Peu : llarg, cilíndric, surcat, comprimit, a vegades buit i de color groguenc més o menys clar en la base i més fosc cap el capell.

Carn : prima, flexible, de gust dolcenc i olor afruitat que recorda l'albercoc, de color groc pàl·lid.

Espores : el·lipsoides, de 10-12 X 7-8 micres, esporada blanca o crema.

Possible confusió : es pot confondre amb Craterellus tubaeformis (Bull.) Quél. que té uns plecs molt més marcats a l'himeni de color gris groguenc, i una olor molt més dèbil. Aquesta darrera espècie encara no ha estat citada a les Illes.

Comestibilitat : És un excel·lent comestible, poc atacat per larves i que es pot guardar molt de temps assecat, encara que no convé menjar-ne grans quantitats perquè es un poc indigest.