Secció Micològica
Museu Balear de Ciències Naturals

Inici/Ìndex d'espècies/Ficha bolet

Coprinus picaceus    (Bull.) Gray         

Nom popular : bolet de tinta, bolet de fems Bal. bolet de femer blanc i negre Cat.

Sense interès culinari

Fotos

Foto: Guillem Mir

Descripció : Coprinus picaceus és un bolet molt freqüent als alzinars i pinars de Mallorca i Menorca. Sovint apareix en grups de diversos exemplars. Es coneix popularment com a bolet de tinta perquè els capells dels exemplars adults són deliqüescents, és a dir, es transformen en una mena de massa líquida completament negra, gràcies al color de l'esporada. Sembla ser que antigament s'utilitzava aquest líquid obscur com a tinta per escriure.

Capell : de 5 a 8 cm. de diàmetre, al principi ovalat amb restes de vel en forma de plaques blanquinoses, amb el temps acampanat amb el marge estriat i finalment deliqüescent. Cutícula humida, fibril·losa, de color marró grisós, a gris terrós o més negra en els exemplars vells.

Himeni : format per làmines lliures, juntes, atapeïdes, ascendents, primer blanques, després rosades, finalment negres i delisqüescents.

Peu : molt llarg, separable, buit, recobert de flocositats sedoses en els exemplars joves, bulbós a la base i de color blanc.

Carn : prima, fràgil, primer blanca i amb el temps negra, sense olor i gust destacable al principi i aroma desagradable en els de més edat.

Espores : ovalades, amb porus germinatiu de 10,5-18 x 10-13 micres, esporada negra.

Hàbitat : en qualsevol tipus d'hàbitat que hi hagi matèria orgànica en descomposició, principalment alzinars i pinars.

Possible confusió : les plaques blanquinoses que adornen el capell en els exemplars més joves fan difícil la confusió amb altres espècies de fongs.

Comestibilitat : sense valor culinari.