Inici/Ìndex d'espècies/Ficha bolet
Geastrum fimbriatum Fr.
Sinònims : Geastrum sessile (Sowerby) Pourzar.
Nom popular : estrelleta, estrella de terra Bal. estrelleta, estrella de terra Cat. estrella de tierra Esp.
Fotos |
Foto: Juan Planas
Descripció : L'estrella de terra és una espècie molt comuna a les Illes Balears i creix tant a pinars com a alzinars. El seu cos fructífer té forma d'estrella, com el seu nom popular indica, i la seva dispersió es realitza gràcies a l'acció de les gotes de pluja que cauen damunt l'endoperidi provocant que surtin del seu interior petits 'niguls' carregats d'espores.
Cos fructífer : de 3 a 6 cm. de diàmetre, en forma d'estrella, esféric quan és jove, de color marró clar a gris amb tonalitats crema. Format per un exoperidi o envoltura externa, no higroscòpica, que és oberta en forma d'estrella de mar, amb 5-9 lacínies o braços triangulars i incurvats. A cada lacínia es poden observar tres capes, una capa externa miceliar de color marró i coberta de terra, una capa central fibrosa de color crema blanquinosa i una capa interna carnosa de color marró clar. L'endoperidi, de 1,5 a 3 cm. de diàmetre, és fimbriat, globós, en forma de sac, de color marró, amb una perforació a l'àpex per a la sortida de les espores denominada peristoma.
Espores : esfèriques, lleuregerament berrucoses, a vegades gairebé llises, de 3-4 micres, esporada groguenca a marró pàl·lid.
Hàbitat : pinar i alzinar.
Possible confusió : Es pot confondre amb Geastrum triplex Jungh, que també té forma d'estrella però, a diferència de G. fimbriatum, el seu cos fructífer presenta una mena de collarí molt típic denominat mesoperidi; sol tenir menys lacínies i és lleugerament inferior de grandària. Es pot confondre també amb Geastrum schmidelii Vittad, que apareix a zones de pinar, però és de mida molt més petita que G. fimbriatum i presenta el peristoma punxegut, de color obscur, solcat i delimitat.
Comestibilitat : sense valor culinari.