Secció Micològica
Museu Balear de Ciències Naturals

Inici/Ìndex d'espècies/Ficha bolet

Hydnum albidum    Peck.         


Sinònims : Hydnum repandum f. albidum (Peck.) Nikol.

Nom popular : picornell, picornell pelut, picornell blanc, peu de cabrit, Bal. llengua de bou, llengua de vedella, agulletes Cat. lengua de vaca Esp.

Comestible

Fotos

Foto: Guillem Mir

Descripció : El picornell pelut és un bolet afil·loforal freqüent a totes les Balears, que creix a pinars o alzinars normalment formant grups de nombrosos individus.

Capell : de 6 a 12 cm. de diàmetre, carnós, irregular, ondulat, sec, amb el marge irregularment lobulat enrotllat i de tacte vellutat, de color blanc de jove, en envellir es taca de groc o de color crema molt suau.

Himeni : en forma d'agulletes fràgils i trencadisses, decurrents, fàcilment separables del capell, de color blanquinós o crema.

Peu : la majoria de les vegades molt curt, gruixat, irregular, d'un color blanquinós.

Carn : gruixada, sòlida però molt fràgil, un tant amargant en els exemplars vells, inodora, de color blanc.

Espores : ampliament el·líptiques, llises, hialines de 4,5-5,5 x 3-4 micres, esporada de color blanc.

Hàbitat : alzinars i pinars.

Possible confusió : es pot confondre amb Hydnum repandum L. : Fr. que és de color crema, sol crèixer en boscos de terreny àcid i té les espores més grosses. També es pot confondre amb Hydnum rufescens Pers. : Fr. que és molt més petit i té el capell de color ataronjat. Totes les espècies són comestibles.

Comestibilitat : El picornell pelut és una espècie comestible, apreciada arreu de les Illes. Els exemplars vells poden ser amargants pel que és convenient rebutjar-los. És convenient treure les agulles que tenen perquè és on solen ser amargants. Es poden conservar congelats precuinats o bé assecats.