Secció Micològica
Museu Balear de Ciències Naturals

Inici/Ìndex d'espècies/Ficha bolet

Lycoperdon perlatum    (Pers.: Pers.)         


Sinònims : Lycoperdon gemmatum Batsch

Nom popular : pet de llop, bufa del dimoni, bufa de jaia, bufa de jai, bufa de monja, bufa de bou, bufes, fumoses, pets de moro Bal. pet de llop Cat.

Sense interès culinari

Fotos

Foto: Juan Planas

Descripció : El pet de llop o bufa del dimoni, com es coneix popularment en algunes zones de Mallorca, és un fong gasteromicet freqüent a les Illes Balears i que es troba tant a pinar com a alzinar.

Esporòfor : d'1 a 5 cm. de diàmetre i uns 6 cm. d'altura, generalment piriforme, de color blanc-grisós o blanc brut, cobert de petites perles color crema, rodones o còniques, que van caient en madurar, deixant una senyal en l'exoperidi.

Gleva : inclou les espores, primer blanca i, amb l'edat, de coloració marronosa.

Espores : rodones, llises, de 3-4 micres, enmagatzemades a l'interior de la gleva, la qual, al madurar, obre un ostíol a la part superior per a on surten i es dispersen, esporada marró.

Hàbitat : pinars i alzinars.

Possible confusió : es podria confondre amb Lycoperdon pyriforme Schaeff. ex Pers. que és una espècie molt semblant a L. perlatum encara que menys freqüent que viu sobre fusta i moltes vegades creix en grups. També es pot confondre amb Lycoperdon foetidum Bonord. que presenta les agulles compostes i de color marró. Els exemplars vells desprenen una olor desagradable.

Comestibilitat : els exemplars joves són comestibles però de baix valor culinari.