Inici/Ìndex d'espècies/Ficha bolet
Phallus impudicus L.: Pers.
Sinònims : Phallus foetidus Sowerby / Ithyphallus impudicus (L. : Pers.) E. Fischer.
Nom popular : ou del diable Cat. falo hediondo Esp.
Fotos |
Foto: Juan Planas
Descripció : Aquest fong, que com el seu nom científic indica presenta una forma fàl·lica, es troba a les Illes Balears, principalment en zona de pinar, encara que s’ha observat la seva presència en alguns alzinars de Mallorca, així com a zona de bosc mixt. Aquest gasteromicet presenta una peculiar forma de dispersió que consisteix en atreure insectes amb la forta olor que desprèn la gleva, provocant que es dipositin damunt el cos fructífer i omplin les seves pates de la substància gelatinosa que conté les espores, aconseguint així la seva distribució.
Cos fructífer : al principi en forma d’ou, semienterrat, de color blanc, amb una mena de rizoide a la seva part inferior del mateix color. En aquesta fase es pot reconèixer si es talla per la meitat perquè presenta una zona central blanca, una capa intermitja de color verd oliva que correspon a la gleva i a la zona més externa, davall la cutícula, una capa ocràcia gelatinosa que recobreix el cos fructífer. Quan el peridi s’obre, emergeix el cos fructífer, de 3 a 5 cm. d’alt, de color blanc, en forma cònica, amb reticulacions que sobresurten, que és a on es disposa la gleva. La gleva és gelatinosa, de color verd oliva clar, inclou les espores i desprèn una forta i desagradable olor a carn podrida.
Peu : d’entre 10-20 x 2-3,5 cm d’alt, esponjós, de color blanc.
Espores : ovalades, de 3-5 X 1,5-2 micres, disposades en la gleva, esporada groc pàl·lid.
Hàbitat : principalment pinar, encara que creix en algun alzinar i bosc mixt.
Possible confusió : es pot confondre amb Phallus hadriani (Vent.) Pers. que té l'ou de color rosa o violaci i creix a jardins. En l'estat primari es podria confondre a simple vista amb Clathrus ruber P. Micheli ex Pers, ja què al principi també es desenvolupa sota terra en forma d’ou.
Comestibilitat : sense valor culinari.