Inici/Ìndex d'espècies/Ficha bolet
Russula delica Fr.
Sinònims : Lactarius exsuccus (Pers.:Fr.) W.G.Sm.
Nom popular : cogoma, bolet fort, fortes, esclata-sang d'alzina, campanilles, blanqueta, esclata-sang blanc, forta Bal. llora blanca, pebràs Cat. rusula blanca Esp.
Fotos |
Foto: Juan Planas
Descripció : Aquest fong, freqüent als alzinars de les Illes, pot trobar-se fins i tot a l’estiu si les pluges són abundants. Juntament amb els “esclata-sangs” les blaves, les mares i les fortes pertanyen a la família de les russulàcies i es diferencien dels primers perquè aquestes no secreten làtex. És un fong comestible i bastant apreciat a Mallorca, malgrat no presenti grans qualitats culinàries.
Capell : de 6 a 15 cm. de diàmetre, al principi convex i després pla i deprimit al centre, amb els marges més o menys lobulats i enrotllats cap a l’interior sobretot en els exemplars joves, amb cutícula no separable, de color blanc amb taques groguenques al voltant del centre més presents en els ejemplars vells, sovint presentant restes de terra i fulles.
Himeni : format per làmines poc decurrents, bastant separades, de color blanc amb tonalitats crema a marronoses amb l’edat.
Peu : curt, dur, cilíndric, de color blanc amb taques irregulars marronoses.
Carn : dura i fràgil, de color blanc, amb olor afruitada en els exemplars joves.
Espores : el·líptiques a quasi rodones amb espines curtes, de 8-11 x 6-9 micres, esporada blanca.
Hàbitat : alzinar.
Possible confusió : Es pot confondre amb Russula chloroides (Krombh) Bres., la qual presenta les làmines molt denses i un peu més llarg.
Comestibilitat : apreciat a les Illes, és un bolet comestible sobretot els exemplars joves, ja què els més vells poden amarguejar i estar atacats per larves.