Secció Micològica
Museu Balear de Ciències Naturals

Inici/Ìndex d'espècies/Ficha bolet

Gymnopilus junonius    (Fr. : Fr.) P.D. Orton         


Sinònims : Gymnopilus spectabilis (Weinm.) A.H. Smith / Gymnopilus spectabilis var. junonius (Fr.) Kühner & Romagn.,

Tòxic

Foto: Juan Planas

Descripció : Bolet molt espectacular pel seu port i color groc-taronja. Poc freqüent, però quan surt creix en grups de forma cespitosa. A les Illes el trobam sobretot a soques de pi.

Capell : De fins a 15 cm de diàmetre, hemisfèric de jove, per a acabar pla en estat adult. Cutícula seca recoberta d'unes fines fibril·les que poden reunir-se fent l'efecte d'escates. Presenta una coloració que varia entre groc-marró o groc-taronja i amb el marge involut.

Himeni : Làmines fines, denses, adnades, de vegades un poc escotades, de color groc-safrà, al madurar marró-vermellós amb taques ferruginoses.

Peu : Fibrós, claviforme amb la base corbada i molt atenuada, de color groc recobert de fines fibril·les de color vermellós, amb un anell alt i membranós.

Carn : Compacta, de color groc que es taca de vermell al contacte, amb un sabor molt amarg i olor agradable.

Espores : Amigdaliformes, berrucoses, de 7-10 x 5-6 micres. Esporada ocre.

Hàbitat : Damunt calcinals, sobretot de pi i eucaliptus.

Possible confusió : Es pot confondre amb altres espècies del mateix gènere com per exemple G. penetrans (Fr.) Murrill, de tamany més petit i que creix generalment sobre fusta en descomposició. També amb Galerina marginata (Batsh.) Külner, de port encara més petit que creix en el mateix hàbitat i que conté una toxina mortal.

Comestibilitat : No és comestible pel seu gust amarg. A més conté substàncies tòxiques que provoquen sensació d'embriaguesa i trastorns de la visió.