Inici/Ìndex d'espècies/Ficha bolet
Cantharellus alborufescens (Malençon) Papetti & S. Alberti
Sinònims : Cantharellus cibarius var. alborufescens Malençon
Nom popular : picornell, cama-seca, espicatornell Bal. rossinyol, vaqueta Cat. Rebozuelo Esp.
Fotos |
Foto: Juan Planas
Descripció : El picornell es un fong afil·loforal terrícola que es troba principalment als alzinars de (Quercus ilex L.), encara que també s'ha trobat a on hi ha coscoll (Quercus coccifera L.). Juntament amb l'esclata-sang Lactarius sanguifluus (Paulet) Fr., el picornell és un dels bolets, culinàriament parlant, més apreciats a Mallorca.
Capell : carnós, irregular, llis, amb formes molt variables, primer convex i després més pla, més o menys enfonsat en el centre, amb el marge un poc blanquinós, enrotllat i sinuós, de color blanquinós. Al tacte pren una coloració groga intensa i, finalment, passa a marró ataronjat.
Himeni : no presenta veritables làmines sinó que són plecs decurrents, alguns bifurcats, de color blanquinos o crema, que també es taquen de taronja al tacte.
Peu : llis, ple, sòlid, atenuat de dalt a baix i del mateix color que les làmines.
Carn : ferma, gust dolcenc i olor suau a fruites, de color blanc. Quan es manipula pren una típica coloració rogenca marronosa.
Espores : el·líptiques, de 9-11 x 4-6 micres, esporada blanca.
Hàbitat : es troba principalment als alzinars de (Quercus ilex L.), encara que també s'ha trobat a on hi ha coscoll (Quercus coccifera L.).
Possible confusió : fins fa poc existia una sola espècie de picornell, Cantharellus cibarius Malençon, i diverses verietats. Avui en dia aquestas varietats es consideren espècies pròpies, i son confoses entre si. La més semblant és Cantharellus ferruginascens P.D. Orton, de color mes groc i que també es taca al contacte; no n'hi ha cap que sigui tòxica. També es pot confondre amb Omphalotus olearius (DC. : Fr.) Gillet, espècie molt tòxica denominada popularment gírgola d'olivera, que és d'un color taronja viu, té veritables làmines i es troba associada a l'olivera o l'ullastre.
Comestibilitat : És una espècie molt apreciada a les Illes i, com que és un bolet que no sol estar atacat per larves i es pot assecar sense problemes, es conserva durant molt de temps i és un fidel convidat als plats més típics de les Balears.