Secció Micològica
Museu Balear de Ciències Naturals

Inici/Ìndex d'espècies/Ficha bolet

Omphalotus olearius    (DC.: Fr.) Singer         


Sinònims : Pleurotus olearius (DC.: Fr.) Gillet / Clitocybe olearia (DC.: Fr.) Maire

Nom popular : gírgola d'olivera, pixacà Bal. bolet d'oliu Cat. seta de olivo Esp.

Tòxic

Fotos

Foto: Juan Planas

Descripció : La gírgola d'olivera és un bolet freqüent a les Illes i creix amb grups de nombrosos individus típicament damunt arrels d'ullastre (Olea europaea var. sylvestris) i olivera (Olea europaea), encara que a Mallorca s'ha trobat també associat a alzines i altres plantes. Presenta una característica molt especial i és que quan és fresc, si no està gaire aigualit, pot ser luminiscent, fet comprovable durant dos o tres dies, només apreciable en l'obscuritat.

Capell : De 10 a 15 cm. de diàmetre, al principi convex i es va obrint fins a ser quasi pla o inclús infundibuliforme, amb el marge prim i enrotllat cap a l'interior, de color taronja groguenc a un groguenc safrà amb algunes tonalitats més o manco rogenques.

Himeni : en forma de làmines nombroses, decurrents, amb lamel·les, de color groc daurat ataronjat amb tonalitats safranades, i en temps humit poden tacar les mans en tocar-les.

Peu : Fibrós, ple, central o excèntric, llarg i atenuat cap a la base, del mateix color que el capell, encara que algunes vegades pot ser més pàl·lid.

Carn : fibrosa, d'olor bastant agradable encara que algunes vegades amb aroma ranci i gust dolç, de color groc ataronjat.

Espores : Ovoides a subgloboses, llises, de 5-7 X 5-6 micres i esporada de color blanc.

Hàbitat : Es troba típicament damunt arrels d'olivera i ullastre, encara que també s'ha trobat damunt soca d'alzina (Quercus ilex), mata (Pistacia lentiscus) i romani (Rosmarinus officinalis).

Possible confusió : Algunes vegades s'ha confós amb el picornell o cama-seca (Cantharellus alborufescens (Malençon) Papetti & S. Alberti), malgrat aquest darrer no presenti vertaderes làmines davall el capell sinó plegs molt decurrents, el seu color sigui blanc o tonalitats grogues.

Comestibilitat : És una espècie molt tòxica que pot provocar problemes gastrointestinals com vòmits i diarrees més o manco forts, depenent de la quantitat de bolet consumida.