Secció Micològica
Museu Balear de Ciències Naturals

Inici/Ìndex d'espècies/Ficha bolet

Ramaria flava    (Tourn. ex Battarra : Fr.) Quél         


Sinònims : Clavaria flava (Tourn. ex Battrra : Fr.) Schaeff.

Nom popular : peu de rata groc, peu de cabrit, peu de Crist Bal. peu de rata Cat. pie de gallo Esp.

Comestible amb precaució

Fotos

Foto: Juan Planas

Descripció : El peu de rata groc és un fong afil·loforal típic dels alzinars de la serra de Tramuntana (Mallorca), que es troba freqüentment consumit per ovelles.

Cos fructífer : de fins a 20 cm. de diàmetre per 12 cm. d'altura, formada per un tronc ample, gruixat, curt i blanquinós, del qual surten nombroses branques cilíndriques, fràgils, de color groguenc, més marronós amb l'edat, que es van ramificant i acaben en dues punxes curtes, donant al conjunt aspecte coral·lí.

Himeni : llis i rodejant les parts superiors de la fructificació.

Carn : blanquinosa, tendra, amb gust dolcenc, olor suau i agradable i prest atacada per larves.

Espores : el·líptiques, hialines, rugoses, de 12-14 X 4,4-5,5 micres, esporada groguenca.

Possible confusió : el grup de les Ramaria de color groc és un grup molt complex i que necessita estudi microscòpic. Una de les espècies amb les que es pot confondre és Ramaria aurea (Schaeff.: Fr.) Quél. ja què presenten un aspecte molt semblant; ara bé, es poden diferenciar clarament per la reacció amb sulfat ferrós (SO4Fe) al 10%. Si es posa una gota del producte damunt una branqueta del cos fructífer, la R. flava pren una coloració verdosa, mentres que la R. aurea torna de color rogenc; també es diferencien perquè Ramaria aurea té les espores més petites.

Comestibilitat : es una espècie comestible però amb precaució perquè com totes les Ramaria són purgants, algunes de més o menys intensitat, per tant, en demanam molta precaució a l'hora de consumir-ne.