Secció Micològica
Museu Balear de Ciències Naturals

Inici/Ìndex d'espècies/Ficha bolet

Lepista nuda    (Bull.: Fr.) Cooke         


Sinònims : Rhodopaxillus nudus (Bull.: Fr.) Maire / Tricholoma nudum Quél

Nom popular : blaveta Bal. pimpinella morada, peu violeta Cat. pie azul Esp.

Comestible amb precaució

Foto: Juan Planas

Descripció : Lepista nuda és un bolet molt freqüent als boscos de les Illes Balears, sobre tot als alzinars. Malgrat ser un bon comestible no és gaire conegut ni apreciat, es suposa que pel característic color que té el esporòfor. Generalment apareix en grups de nombrosos individus.

Capell : de 5 a 12 cm. de diàmetre, carnós, al principi convex amb el marge incurvat i després quasi pla amb el marge algunes vegades aixecat, lleugerament umbonat, amb una cutícula llisa, fina, viscosa en temps humit, de color violaci variable de més clar a més terrós.

Himeni : format per làmines atapeïdes, primes, escotades, fàcilment separables, amb nombroses lamel·les i de color violaci que de vell esdevé més terrós.

Peu : ple, fibril·lós, elàstic, del mateix color que les làmines, claviforme i amb la base amb aspecte cotonós degut al miceli blanc que sovint engloba fullaraca.

Carn : tendra, fràgil, d'olor agradable, gust dolcenc, lleugerament aquosa i de color violaci.

Espores : el·líptiques, un poc berrugoses, de 6,5-8 x 3-5,5 micres, esporada rosa pàl·lid.

Hàbitat : bàsicament alzinar.

Possible confusió : es pot confondre amb Lepista sordida (Fr.) Singer., que és bastant semblant, però de mida més petita molt més fràgil i hàbitat bàsicament de pinar. Es podria confondre també amb Mycena pura (Pers.: Fr.) P. Kumm, bolet tòxic, fràgil, que pot presentar un color lila blanquinós, i és bastant més petit que Lepista nuda i la carn del qual desprèn un desagradable aroma a rave o patata crua. No s'ha de confondre Lepista nuda amb algun Cortinarius del mateix color, ja què alguns d'ells són tòxics, però es diferencien clarament perquè presenten una mena de cortina que va del marge del capell al peu i l'esporada de color marró.

Comestibilitat : és un bon comestible i el seu gust una mica dolç fa una bona combinació amb tot tipus de carn i peix, així com en una fritada de bolets variats. S'han detectat casos d'intolerància a aquesta espècie bàsicament si s'han menjat poc cuits, per tant, en recomanam precaució la primera vegada que es consumeix i menjar-lo ben cuit.