Secció Micològica
Museu Balear de Ciències Naturals

Inici/Ìndex d'espècies/Ficha bolet

Mycena pura    (Pers.: Fr.) P. Kumm         


Sinònims : Mycena pseudopura (Cooke) Sacc. / Gymnopus purus (Pers.:Fr.) Gray

Tòxic

Fotos

Foto: Juan Planas

Descripció : Mycena pura és una espècie molt abundant a les Illes Balears que creix en tot tipus de bosc, però principalment en zona de pinar.

Capell : de 2 a 6 cm. de diàmetre, primer cònic, després convex a més estès i sovint un poc umbonat, amb el marge estriat i transparent en temps humit, amb cutícula higròfana de color variable del lila rosat més o menys pàl·lid al lila blavós i els estadis intermedis, inclús amb tonalitats verdoses i groguenques.

Himeni : format per làmines amples, separades, ventrudes, amb lamel·les i de color blanc o d'algunes de les tonalitats clares del capell.

Peu : fràgil, buit, cilíndric, del mateix color que el capell.

Carn : prima, fràgil, de color blanc i amb olor i gust a rave o de patata crua.

Espores : el·líptiques, de 6-8 x 3,5-4 micres, esporada blanca.

Hàbitat : tot tipus de bosc, principalment pinar.

Possible confusió : Mycena pura es una espècie molt variable que té nombroses formes que van des d'una forma blanca, passant per una forma grogua o d'altres colors. També es pot confondre amb Mycena rosea (Schumach) Gramberg, fong bastant semblant a M. pura però amb la cutícula normalment de color rosa i mida més gran. No s’ha de confondre Mycena pura amb Lepista nuda (Bull. : Fr.) Cooke, que és un bolet bon comestible, de color lila, però molt més gran, massís, i amb el peu ple.

Comestibilitat : espècie tòxica que provoca transtorns gastrointestinals. S'està investigant la possibilitat de que provoqui intòxicacions de tipus psicotròpic.