Secció Micològica
Museu Balear de Ciències Naturals

Inici/Ìndex d'espècies/Ficha bolet

Russula grisea    (Batsch) Fr.         


Sinònims : Russula palumbina Quél.

Nom popular : blava, blava vera, blaveta, blaveta d'alzina, gírgola de d'alzina Bal. llora, cualbra llora Cat. rúsula Esp.

Comestible

Foto: Guillem Mir

Descripció : La blava vera és un fong bastant freqüent a Mallorca, típic d’alzinar i un bon comestible que sovint es pot trobar en alguns mercats setmanals del centre de l’illa.

Capell : de fins a 10 cm. de diàmetre, convex, cutícula separable només un terç del capell, amb el marge lleugerament estriat en els exemplars de més edat, amb un color blavós plom més o menys intens, amb el centre de color crema, sobre tot en els exemplars adults.

Himeni : format per làmines bastant atapeïdes, trencadisses, un poc decurrents i de color crema.

Carn : compacta, de color blanc, més rosada davall la cutícula, d’olor dèbil i gust agradable com avellanat.

Espores : el·líptiques, berrugoses, de 6-9 x 5,5-6,5 micres, esporada crema.

Hàbitat : alzinar.

Possible confusió : la Russula grisea forma part de la secció Griseinae, que és un grup molt complex, com totes les Russula, on hi ha espècies molt similars com Russula medullata Romagn. o Russula ferreri Singer. Una altre espècie molt similar i que trobam als nostros boscos es Russula ilicis Romagn., Chevassut & Privat, que té tonalitats més clares o rosades al capell. Totes les espècies d'aquest grup són comestibles.

Comestibilitat : és un molt bon comestible, molt apreciat a Mallorca perquè presenta un capell carnós amb una carn tendra i de gust dolç, que el fa ideal per a cuinar a la brasa o en escaldums. L'inconvenient que té és que prest són atacats per larves.