Secció Micològica
Museu Balear de Ciències Naturals

Inici/Ìndex d'espècies/Ficha bolet

Gyroporus castaneus    (Bull. : Fr.) Quél.         


Sinònims : Boletus castaneus Bull.

Nom popular : Pixacà Bal. Sureny castany Cat. Boleto castaño Esp.

Sense interès culinari

Foto: Juan Planas

Descripció : Bolet poc abundant que es troba en els alzinars. Pertany al grup dels boletals de carn blanca que no torna blava quan es talla, diferenciant-se de la resta, entre altres detalls, per tenir en estat adult el peu buit.

Capell : de 4 a 10cm de diàmetre, de jove convex per a acabar aplanat, un poc deprimit en el centre. Cutícula de color castany, seca i avellutada.

Himeni : Porus petits i rodons de color blanc en els exemplars joves, després es tornen grocs. Tubs curts, blancs, lliures i fàcils de separar del capell.

Peu : Cilíndric, un poc eixamplat a la base, del mateix color del capell, ple de jove i de vell cavernós o buit.

Carn : Compacta i fràgil, blanca, quan es talla no canvia de color. Olor suau i gust d'avellana.

Espores : El·lipsoïdals, llises, hialines de 8-11 x 4,5-6 micres. Esporada groga pàl·lida.

Hàbitat : Alzinars.

Possible confusió : Es pot confondre amb Gyroporus cyanescens var. lacteus (Lév.) Quél, que té la cutícula de color blanc o crema, la carn quan es talla es torna blava, i viu a zones arenoses. Al mateix hàbitat podrem trobar G. ammophilus (M.L. Castro & L. Freire) M.L. Castro & L. Freire, què macroscòpicament és pràcticament igual però de major tamany, a més d´esser tòxic. També és fàcil confondre'l amb algunes espècies del gènere Xerocomus spp., de carn més groga i peu fibrós.

Comestibilitat : No comestible ja què s'han donat bastants casos d'intolerància o intoxicacions, moltes d´elles per la seva confusió amb G. ammophilus.