Secció Micològica
Museu Balear de Ciències Naturals

Inici/Ìndex d'espècies/Ficha bolet

Amanita vaginata    (Bull. : Fr.) Lmk.         


Sinònims : Amanitopsis vaginata (Bull.: Fr.) Roz

Nom popular : cogoma, blava, gírgola d'alzina, lliseta Bal. pentinella, cogomella, pimpinella, pampinella Cat.

Comestible amb precaució

Fotos

Foto: Juan Planas

Descripció : Amanita vaginata és un bolet corrent a la tardor i apareix als alzinars i voltants dels boscos, sempre associat a les alzines. És bastant freqüent als pobles del centre de Mallorca, pel que entre la pagesia és ben conegut i apreciat, ja que és un bon comestible si es menja ben cuit. Una característica que diferencia fàcilment aquest bolet d'algunes Amanitas tòxiques de les Illes, és que no presenta anell al voltant del peu.

Capell : de 4-10 cm. de diàmetre, primer acampanat, després obert, amb cutícula brillant en temps sec, de color gris plom més o menys obscur, sovint coberta de restes del vel universal, amb el marge molt estriat.

Himeni : format per làmines juntes, amples, lliures del peu, de color blanc.

Peu : llarg, de 6-12 x 0,5-1 cm., separable, pruïnós, de color blanc amb tons grisos, sense anell, amb volva en forma de sac, blanca, ampla, membranosa i persistent, tot i que de vegades resulta complicat recol·lectar-la amb la seva totalitat.

Carn : blanca, d'olor i gust suaus.

Espores : esfèriques, esporada blanca i de 9-12 micres.

Hàbitat : alzinar, boscos mixtos i conreus propers als boscos, sempre associat a alzines.

Possible confusió : es pot confondre amb espècies properes del seu grup com Amanita mairei Foley i Amanita beckeri Huijsman i altres similars, ja que es un grup complicat i que necessita una profunda revisió, totes elles comestibles sempre i quan estiguin ben cuites. Es pot confondre també amb Amanita pantherina (De Cand.: Fr.) Krombh., espècie molt tòxica que presenta esquames blanques al capell, un anell al voltant del peu i una volva diferent, també es troba als alzinars.

Comestibilitat : es tracta d'un bon comestible que s'ha de menjar ben cuit perquè en cru presenta toxines hemolítiques.